Når Mette Klarskov udtrykker sig på lærredet, er æg-tempera hendes foretrukne medie. Hun forstår at udnytte de forskellige egenskaber, som dette materiale har, fra de meget tynde laserende lag, der bredes ud over fladen, det ene lag efter det andet, til de fede pastose lag, der som regel lægges på med spartel nærmest som murerskeen lægger mørtel.

Den langsomme tørretid giver hende så mulighed for efterfølgende at bearbejde maleriet, men det kan også godt ende med, at det hele skrabes af igen. Det tilbageværende spøgelsesbillede på lærredet bliver så et afsæt til næste skridt mod det endnu ukendte mål.

Mette startede maleriet med akrylfarver i 2003. På et kursus hos billedkunstneren Emelia Regitse blev hun imidlertid introduceret for æg-tempera. Det førte videre til kunstterapeut Rüdiger Mövens, som hun siden har besøgt en gang om året på Ærø, for at komme endnu dybere ned i æg-temperaens forunderlige væsen.

Ellers maler hun og nyder det kunstneriske fællesskab hos MusiconArt i Roskilde, når arbejdet tillader det.

Mette driver sammen med sin familie et gartneri, hvor hun sæson efter sæson er med til at transfor­mere jordens energi til enorme mængder af julestjer­ner, grøntsagsplanter og agurker.

Netop denne jordforbindelse synes at være styr­ken i hendes maleri.

På billedets lyse, neutrale, afdæmpede flader med de sarte toneforløb sker der pludselig noget. Voldsomme energiudladninger i form af brede, ovale cirkelslag skyder op på lærredet med et afsæt, der kommer helt nede fra hendes fødder. Det er, som om hun også her hiver kraften op af jorden for at lade den folde sig ud på lærredet.

Overrasket kan hun træde et skridt tilbage og sige: »Nu ved jeg, det er færdigt«, og så tilføjer hun bestemt: »... og det skal ikke forestille noget«.

Måske netop derfor får hendes billeder chancen for at gribe ud og fastholder os i noget, som vi gen­kender dybt på et ikke forståeligt plan.

Erik Schwarzbart,Billedkunstner og leder af MusiconArt

Vi mennesker har alle en kreativ side,

min kreative side bruger jeg på at male.


Jeg er uddannet gartner og mit maleri har jeg arbejdet med sideløbende. Jeg har mødt nogle fantastiske kunstnere som har lært mig meget, de har guidet mig, skubbet til mig og troet på mig.

Rüdiger Mövens er stadig min læremester. Han har haft meget stor betydning for mig. Og har det stadigvæk, jeg kommer altid et lille skridt videre med min kunst, når jeg har besøgt Rüdiger.

Erik Swartbart fra Kunstskolen, Kunst på Mucicon i Roskilde, har også igennem mange år været en fantastik læremester for mig. Det er et fantastisk sted og sammenhold jeg har på Mucicon.

Siden jeg blev opmærksom på ægtemperen har jeg ikke arbejdet med andet. Ægtempera er en gammel maleteknik som har været brugt bla. Til altertavler, billeder og møbler.

Malingen består af æg, linolie farve pigment og vand, intet andet. Jeg blander mine farver på en glasplade efterhånden som jeg bruger farverne.

Jeg er meget inspireret af naturen og min hverdag når jeg maler. Jeg er ikke interesseret i at male landskab eller noget der ligner, jeg vil gerne have beskueren til at opleve billederne og selv danne sig deres egen historie.

Jeg hører ofte at der er meget ro i mine billeder og ro, det har vi vist alle brug for indimellem.

Mine billeder består af mange lag. Mange af lagene kan ses igennem det næste lag, det kan tage meget lang tid før et billede er færdigt og hvornår er et billede færdigt? Lige pludselig ved jeg hvad det er, der gør billedet færdigt, det er så dejligt når jeg når dertil.

På nogle af mine billeder er der monteret en jernramme. Jernrammen giver et spændende udtryk til mine billeder. Rammerne er specielle og jeg er meget heldig for det er min far der står bag alle mine jernrammer. Jeg sætter meget stor pris på at han stadig vil hjælpe mig med at gøre mine billeder til mine.

Min kunst betyder meget, men jeg har også meget andet i mit liv som betyder meget og som er lige så spændende. Sammen med min mand driver jeg et gartneri i Avedøre i Hvidovre, mellem sæsonerne har jeg tiden til at male og det sætter jeg virkelig stor pris på.

Er du interesseret i et billede, kontakt mig på kunst@mette-klarskov.dk eller på tlf. 28 69 80 06

Det er også altid muligt at låne malerier med hjem - kontakt mig gerne for en uforpligtende aftale.


Mette Klarskov

Tilmeld dig mit nyhedbrev her